Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Máté Öcsi – Merjünk nagyot álmodni!

2009.07.27

Kárpátalja új sztárja Európa kapuját döngeti Kárpátalja a változások korát éli, és ez érvényes a zenére is. A retro stílus egyre erélyesebben követeli helyét a diszkókban, ill. a bulikban, a gépzene pedig kezd lassan avíttá, divatja múlttá válni. Új sztárok születnek a dallamok világában, az egyik közülük egy nem mindennapi srác Nevetlenből, Máté Öcsi. 13 évvel ezelőtt lépett be az életébe a muzsika, Öcsi azóta hűséges követője, tanítványa, alattvalója. Elmondása szerint mindennap többet és többet kap a zene által; az éneklés révén töltődik fel, ahogy azok az emberek is, akik őt hallgatják. Nemrégiben jelent meg első albuma Fönt a Hold címadó dallal. Folyamatosan koncertezik és vállalja az egyre nagyobb megmérettetéseket. Kép

- Ki Máté Öcsi?

- Egy hétköznapi srác hétköznapi álmokkal, aki elfogadja az élet kínálta lehetőségeket.

- Isten nagyon szerethet téged, hisz egyre több felkérés érkezik hozzád…

- Hálás vagyok az Úrnak minden nap, hogy zenével foglalkozhatom. Bár a zeneiskolában fúvós hangszerem volt, most a hangom az eszközöm. Eszköznek tekintem, mert általa fejezem ki az érzéseimet, melyeket szeretnék megosztani a közönségemmel is. Nagy öröm, ha látom a velem szembenéző arcokon, hogy ugyanúgy éreznek, mint én, amikor előadom dalaimat.

- Mit jelent számodra a zene?

- Az egész életemet kitölti. Szerencsés embernek tartom magamat, hogy azzal foglalkozhatom, amit szeretek. Az éneklés által vagyok teljes ember. Nem tartom munkának, vagy úgy is fogalmazhatnék: a munkám a hobbim.

- Van civilállásod is.

- Tényleg. Ezt tekintve megint elmondhatom, kivételes helyzetben vagyok. Nevetleni művelődésszervezőként dolgozom, vagyis a művészettől nem szakadok el a munkaórákban sem. Fiatalokkal foglalkozom, előadásokra készülünk közösen; és mindeközben jól érzem magam. Mindenkinek csak hasonlót kívánnék.

- Odafigyelsz az emberekre, különösen a gyerekekre. Hatnak rád?

- Mindenképpen. Szeretem az embereket, mert a tőlük kapott szeretet megerősít lélekben. A gyerekeket pedig nem lehet nem szeretni. Aki másképp gondolja, téved. A közönségem soraiban 1-99 évesig fedezhetők fel rajongók. Boldoggá tesz a tudat, hogy kedvelik a zenémet, ennek ékes bizonyítéka, hogy az első albumomat az utolsó darabig elkapkodták, teljesen elfogyott. Jelenleg dolgozunk a nagylemezen, melyet ősszel, legkésőbb télen tervezünk megjelentetni.

- Milyennek a te „stílusod”?

- Természetesen egyedi. A csapatnak, amelyiknek tagja vagyok, szintén Stílus a neve, ez már önmagában is iránymutató e kérdésben. Eredetiségre törekszünk az együttesen belül és azon kívül jó magam sem vagyok híve a koppintásnak, ahogy a melódia nélküli zenének sem.

- Ezért retro?

- Ezért is. Időszerűnek tartom a dallamos, igényes zene visszatérését. Úgy érzem, a fiatalok is érzik már valaminek a hiányát, amit még maguk sem tudnának megnevezni. Hatalmas űrt látok, melyet tartalommal kell megtölteni. A legjobb példa erre, hogy a diszkókban sokkal nagyobb tömeg gyűl össze akkor, ha hozzáteszik a hirdető plakáton a felhíváshoz, hogy „retro”, mint amikor csak diszkó estét kínálnak. Semmiképpen sem szeretném, ha sértésnek vennék a más műfajt favorizálók szavaimat, csupán azt hangsúlyozom, amit hétvégéről hétvégére tapasztalok.

- Talán kevesen tudják, hogy a dalszövegeket te magad írod…

- Így van. Számomra a zene egy komplex valami, ahol a dallam és a szöveg összhangban van. A hangzás befolyásol, ihletet ad, és a szöveg igazolja érzéseimet, gondolataimat. Ezután már csak egy dolog következik: mindezt át kell adnom a közönségnek, hogy őket is olyan boldoggá tegye, mint engem.

- Miért az orosz-ukrán dallamkincsből merítesz?

- Hihetetlenül gazdag az oroszoknak és ukránoknak a zenei világa. Olyan intenzitással hat rám, hogy nincs volt más választásom, mint alapul venni, tanulni és magyar szöveget írni a szíveket remegtető hangokhoz.

- Hol láthatunk legközelebb fellépni?

- A Stílus együttessel folyamatosan koncertezünk, de elsősorban hazai pályán. Rendszeres fellépéseink vannak a péterfalvai Csárdában, ahol nagy sztárok, külföldi vendégelőadók elő zenekara vagyunk. Szólóban az elkövetkezendő hónapokban zömmel Romániába, Magyarországra szólnak a meghívások, melyeknek nagy örömmel teszek eleget.

- Ha köszönetet kellene mondanod az elért sikerekért, kinek mondanál?

- Először is a Jóistennek és a családomnak, majd Csele Gézának, a mentoromnak és természetesen a közönségnek.

- További kitartást, sok rajongót és még több sikert kívánok!

Bodnár Diána

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.