Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Húsvéti ünnepség a Tiszaháti Tájmúzeumban

2009.04.15

Kép Húsvét alkalmából április 14-én, kedden délután gyermekek és felnőttek gyűltek össze, hogy megünnepeljék a Megváltó feltámadását a Tiszaháti Tájmúzeumban. A Péterfalvai Kölcsey Ferenc Középiskola tanulói – Sárközy Katalin történelem tanárnő felkészítése mellett –többek között Füle Lajostól és Ady Endrétől vettek kölcsön szép gondolatokat a Tavaszünnepről, mely a természet újjá születését is hirdeti. A hagyományőrzés kifejezetten jellemző erre a vidékre; ma is a fiúk – csoportokba verődve – járnak locsolkodni egy-egy versike, rigmus kíséretében. Mint elhangzott: a húsvét a legrégibb keresztény ünnep, az elmúlt évszázadok alatt a Feltámadást többféleképpen is ábrázolták, illetve kapcsoltak hozzá eseményeket. Így például a tűzszentelést is. A régi tüzet kialtatták és helyébe ezen a napon újat gyújtottak.

 Kép Borbély Ida igazgató, az ünnepség szervezője előadást tartott a fiatalságnak a régi korok húsvéti szokásairól és a tiszaháti hagyományokról azzal a céllal, hogy az ifjú generáció tanulja meg értékelni és elkészíteni az „igazi” hímeseket, mert a csoki tojások csak gyenge utánzatai a szépen megfestett eredetiknek. Ebben a műveletben segítségére volt Nyikolájeva Irén és Fóris Ibolya Tiszabökényből. A gyerekek nagy érdeklődést tanúsítottak a hagymalében főtt, kézzel mintázott tojások iránt, helyben láthatták, hogyan lehet ecsetvonásokkal még szebbé tenni a legényváró ajándékot. Egy leányzó, asszony sem hervadozott ezen a napon, bőven kijutott mindenkinek a locsolkodásból; a gyerekek pedig nagy élvezettel keresték meg az elrejtett tojásokat jutalom gyanánt.

A rendezvényt megtisztelt jelenlétével Dupka György író, MÉKK-elnök (Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége), Grigora Éva, a Nagyszőlősi járás Művelődési Osztályának munkatársa és a kárpátaljai sajtó munkatársai.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.